Promotie aer conditionat AUX
Livrare gratuita in toata tara pentru aparatele de aer conditionat

Intrebari si raspunsuri referitoare la aer conditionat si ventilatoare

I: De ce anume trebuie sa tinem cont la achizitionarea unui aparat de aer conditionat? Care este diferenta dintre un aparat la un pret mediu si unul cu un pret ridicat? Ce functii are in plus un aparat cu un pret mai mare si ce rol au acestea?

R: Cea mai mare diferenta este tipul de compresor. Aparatele cu pret mediu sunt echipate cu compresor de tip pornit/oprit, iar cele cu pret mai ridicat cu compresor INVERTER, adica cu turatie variabila. Compresorul de tip inverter modifica turatia in functie de necesitatile de racire ale spatiului, generand in acest fel economii de energie.

O alta diferenta este sistemul de filtrare. La un aparat mediu intalnim filtru de praf clasic, cel de plastic, si poate un filtru antibacterian cu catechin. Acesta din urma este un filtru consumabil. La aparatele mai scumpe sistemul de filtrare este mai complex (vezi NEO Plasma la LG). Aceste sisteme realizeaza o filtrare in 5 etape separate, pentru a creste puterea de curatare a aerului. Acesta elimina particulele fine de praf si mucegaiul, mirosurile neplacute si fumul de tigara, in timpul filtrarii aerului.

Functiile nu difera foarte mult de la un aparat mediu fata de unul mai scump. Modurile de lucru sunt comune: racire, incalzire, ventilare, auto (alege singur daca merge pe racire sau incalzire in functie de temperatura interioara), sleep. Diferenta apare la modalitatile de programare, daca un aparat mai scump programeaza la pornire si la oprire dupa ora si minut, cele mai ieftine programeaza numai la oprire: din momentul apasarii tastei in 1, 2 pana la 7 ore.

I: Cum se intretine un aparat de aer conditionat? La cat timp este indicat sa folosim un spray desifectant si de ce? Cum trebuie folosit aerul conditionat pentru a avea o durata de viata cat mai lunga?

R: Intretinerea aparatului de aer conditionat se realizeaza de fiecare data cand este cazul. In functie de gradul de utilizare este evident ca la birouri sau in zone cu praf mai mut trebuie mai des decat in zone unde se foloseste ocazional.
Intretinerea efectuata de catre utilizator consta in curatarea filtrelor. Curatarea schimbatorului de caldura si neutralizarea biologica se poate face de catre firme specializate sau folosind spray-uri speciale.

Operatiunile efectuate la intretinerea periodica sunt:

  1. Verificarea si curatarea filtrelor unitatilor interne cu solutii corespunzatoare;
  2. Masurarea si completarea agentului frigorific;
  3. Verificarea parametrilor termici si electrici de functionare;
  4. Intretinerea si neutralizarea biologica a circuitului de eliminare a condensului;
  5. Programarea si corectarea programarii unitatii de comanda de la distanta;
  6. Verificarea ungerii partilor in miscare pentru evitarea cresterii nivelului de zgomot si reducerii uzurii anormale a echipamentelor;
  7. Intretinerea si curatarea carcaselor si schimbatoarelor de caldura ale unitatilor interne si externe;
  8. Verificarea si corectarea pozitionarii si fizarii echipamentelor pentru reducerea uzurilor sau zgomotului.


I: Prin ce se deosebeste un aparat de aer conditionat fix de unul mobil, avand in vedere ca pt ambele trebuie sa faci o spartura in zid?

R: Aparatele de aer conditionat au fost initial de tip monobloc. Compresorul, vaporizatorul si condensatorul in aceeasi carcasa (ex aparatele de fereastra, aparatele mobile). Aceste echipamente aveau un nivel de zgomot mare datorat fucntionarii compresorului care este cea mai zgomotoasa parte a unui aparat de aer conditionat. Aparatele de tip split au aparut ca o necesitate de a separa partea zgomotoasa de partea mai putin zgomotoasa, astfel compresorul a fost mutat la exterior alaturi de condensator. La interior a ramas vaporizatorul care este silentios.

Tubulatura aparatului mobil este mult mai mare decat traseul frigorific al unui aparat de tip split, D150 mm fata de D55mm la split.

I: Care este diferenta intre aerul conditionat si aparatele de climatizare? Care este mai economic?

R: Climatizarea acopera multe lucruri, dar in principal se refera la incalzire, racire, ventilare, aport de aer proaspat, filtrare si controlul umiditatii. Aer conditionat inseamna doar racirea aerului pentru imbunatatirea confortului.

I: Cum trebuie sa alegem un ventilator? Care considerati ca este durata de viata a unui ventilator?

R: Alegerea ventilatorului depinde de:

• tipul de camera: menajera, comerciala, industriala;
• Volumul camerei;
• tipul si caracteristicile ale aerului: Aer curat, Aer contaminat sau poluat;
• tipul de configurare al ventilatorului ;
-- Montate pe perete cu tubulatura de extractie;
-- Montate pe perete cu evacuare direct catre exterior;
-- Ventilator de fereastra;
-- Ventilator pentru sisteme centralizate;
• conditiile de temperatura si umiditate;
• debitul si presiunea disponibila solicitata;
• nivelul de zgomot;
• tipul de alimentare necesara: monofazat sau trifazat.

Pentru baile de bloc de retinut ca pentru evacuare in conducta blocului se folosesc ventilatoare centrifugale, iar pentru evacuare direct in afara, ventilatoare axiale. Montajul unui ventilator axial pe o tubulatura este o greseala des intalnita, acel ventilator nu va reusi sa evacueze aerul din incapere, va avea un nivel mare de zgomot (peste specificatiile producatorului) si se va defecta in scurt timp.
Pentru bucatarii se aleg axiale pentru refulare direct in afara, centrifugale pentru hote.

Durata medie de utilizare a unui ventilator este de ~15.000 ore de functionare. Exista si modele de 30.000 ore de functionare cu motor dotat cu rulmenti cu bile.

Alte articole:

Noua eticheta energetica europeana
Procedurile corecte de oprire si pornire a racitoarelor de apa - chillere
2009 punct de cotitura pentru aerul conditionat inverter in China


CATEGORII